Плевен се поклони пред подвига на загиналите за неговата Свобода

BG diaspora.
Культурно-просветительская организация
болгар в Москве.

Девиз
Наша цель – поиск добрых сердец и терпеливых воль, которые рассеют навязанный нам извне туман недоверия и восстановят исконную теплую дружбу между нашими народами в ее подлинности и полноте.
април 2021
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Плевен се поклони пред подвига на загиналите за неговата Свобода

На 10 декември преди 143 години се ражда свободата на Плевен. Заради усложнената епидемична обстановка тази година нямаше организиран официален ритуал, но това не попречи на десетки плевенчани и гости на града да засвидетелстват своята признателност.

По повод 143-ата годишнина от Плевенската епопея пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Евтимов, кмета на Община Плевен Георг Спартански, посланиците на Русия Анатолий Макаров и на Беларус Александр Лукашевич, генералния консул на Русия в град Русе Алексей Громов, областния управител Мирослав Петров, председателя на Общинския съвет Мартин Митев, началника на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски, организации, граждани.

В день 143-й годовщины освобождения Плевена от османского ига Посол России в Болгарии Анатолий Макаров, Генеральный консул России в Русе Андрей Громов, руководитель представительства Россотрудничества Ольга Широкова, представители российской дипмиссии возложили венки и цветы к вечному огню перед Мавзолеем-часовней «Св. Георги Победоносец», к памятнику генералу Михаилу Скобелеву, к бюстам российского императора Александра II и генерала Эдуарда Тотлебена во дворе дома-музея «Цар Освободител Александър II”.
На церемонии возложения также присутствовали Посол Беларуси в Болгарии Александр Лукашевич и мэр общины Плевен Георги Спартански.
Мероприятие проходило с соблюдением всех противоэпидемических мер.
Напомним, что 10 декабря 1877 в ходе Русско-турецкой войны 1877-78 годов русскими войсками был освобожден болгарский город Плевен. Эта победа положила начало освобождения от турецкого ига славянских народов на Балканах.
Было предпринято 3 кровопролитных штурма, после чего русские войска перешли к длительной блокаде города. Попытка вырваться из блокады не привела к успеху, и 50-тысячный гарнизон Плевны капитулировал после ранения Османа-паши.
Русская армия потеряла 1700 человек. Турецкие потери составили около 6000. Оставшиеся 43338 турецких солдат сдались в плен.